понеділок, 9 березня 2009 р.

Оцінка яскравості гало

При описі гало дуже зручно користуватися уніфікованою шкалою оцінки яскравості.

В. Галінський з Білорусі користується наступною 10-більною шкалою:
1. Невооруженным взглядом не видно. Для того чтобы заметить гало на фоторгафии необходимо использовать сильные фильтры, фото сделаное мобильным телефоном (мало пикселей, плохое разрешение) обработке не поддается.
2. Видно только с использованием черных очков (или других аналогов, специальных приспособлений, светофильтров). Невооруженным взглядом не заметно. Можно увидеть на фото после обработки.
3. Видно на фото, но практически незаметно на небе..
4. Гало заметно невооруженным взглядом опытного наблюдателя. на фотографиях различимо. но намого заметнее после обработки.
5. Гало сливается с облаками (полосами, пятнами), из-за чего его сложно заметить.
6. Гало может заметить любой наблюдатель, если сказать где оно находится.
7. Достаточно яркое гало, привлекает внимание если случайно посмотреть на небо и заметить.
8. Полная форма яркого гало из пункта 7, например полный круг малого гало, а не маленький фрагмент, наблюдение нескольких видов гало сразу, достаточно большой фрагмент гало (если происходят такие наблюдения — о них пишут в прессе, появляется несколько публикаций в интернете).
9. Яркость гало сравнимо с солнечным (тройное солнце).
10. Яркое и большое (на все небо) гало, привлекающее внимание всех находящихся на открытом воздухе.
( http://ice-halo.net/).

Однак, я критично ставлюсь до цієї градації із-за її неуніфікованості. Так, бал 5 можна віддати і достатньо яскравому сегменту гало, особливо, якщо його прикривають нижчестоячі хмари. Яскравості 1 і 2 балів стосуються гало, що не видні неозброєним оком, тож, в реальності, практично не мають застосування. Між балами 7 і 8 незрозуміла різниця. Можливо, що в такій градації вони відрізняються не яскравістю, а виповненістю, що є зовсім іншою характеристикою. Для невеликих за розмірами гало (паргелії) бал може зовсім "пролітати". В усякому разі, трактовка балу 8 двозначна. Бал 10 можна присвоїти лише складному гало, якщо воно дуже яскраве, чи великим видам гало. Паргелії і гало 22 не можуть бути розпростерті через усе небо.

Особисто для власного використання я створив двобічну 10-бальну шкалу, яка, на мою думку, є практичніша і зручніша. Гало, видимі неозброєним оком, оцінюються в 1-5 балів, а невидимі візуально - 0,2-0,8.:

0,2-1 - гало непомітне чи сумнівне при візуальному спостереженні. Виявляється через спеціальні фільтри чи після цифрової обробки фотографії явища.
0,2 - Гало проявляється після редагування у сильних редакторах лише на знімках, зроблених із застосуванням певного обладнання під час фотографування.
0,4 - Гало проявляється лише на знімках, зроблених якісними фотокамерами але при застосуванні спеціальних фільтрів і слабко, часто на межі присутності.
0,6 - Гало виявляється на знімку при застосуванні потужних засобів підвищення контурної різкості, змін кольорів та окремих шарів тощо.
0,8 - Гало добре виявляється при обробці фотографій навіть у простих редакторах засобами зміни насиченості кольорів чи контрастності / яскравості. Практично гало може бути помітне на фото без обробки. В окремих випадках можна візуально вгадати його на небі.

1-5 - візуально помітне гало
1 – Гало малопомітне, на рівні видимості. Його можна побачити лише знаючи, де воно має знаходитись. Кольори відсутні, помітна лише підвищена яскравість певної ділянки неба.
2 – Гало добре помітне на небі але недостатньо яскраве, щоб його помітила непрофесійна людина. Кольори у кольорових гало зі спектральним накладанням (мале гало, паргелії та ін.) майже або зовсім відсутні. У кольорових гало без спектрального накладання (зенитна дуга та ін.) помітний червоний колір.
3 – Гало середньої яскравості. Кольорові види гало забарвлені. У гало зі спектральним накладанням внутрішній край забарвлений у червоний колір, інші кольори практично відсутні. У інших кольорових гало помітні характерні для них кольори. Це гало може помітити непрофесійна людина, якщо випадково погляне на нього.
4 – Достатньо яскраве гало, що привертає до себе увагу. Із-за особливостей деяких гало (мале гало в помірних широтах, білі дуги тощо) ця яскравість є для них максимальною.
5 – Гало максимально яскраве і повнокольорове (якщо це кольорове гало). Яскравість паргеліїв та деяких інших видів, для яких це можливо, зрівнюється із сонячною. У деяких кольорових гало без спектрального накладання (зенитна дуга, описане гало тощо) часто добре помітні синій і фіолетовий кольори.

_Цього ступеню яскравості досягають лише окремі гало за сприятливих умов: зенитна дуга, паргелії 22, дотичні дуги малого гало і, можливо, деякі інші.

В цій шкалі виділено окремий особливий половинний пункт 0,5, але інші подібні оцінки (1,5, 3,5...) не менш об"єктивні і при певному рівні досвіду можуть цілком вірно відображати картину гало.

Нижче наведено приклади різних гало по кожному з балів цієї шкали

0,5


1

2


3


4

5
Вдалих Вам спостережень!!!

2 коментарі:

  1. да, в моей шкале есть некоторые недочеты, нужно будет ее немного подправить.

    но в вашей шкале тоже есть недостатки: не все гало могут быть полноцветными, получится, что паргелический круг не может получить 5.

    а наличие синего и фиолетового цвета возможно только у зенитной дуги и касательных дуг большого гало, в других гало этих цветов практически не видно

    ВідповістиВидалити
  2. Багато видів гало самі по собі неяскраві і навряд чи варто присвоювати їм найвищу оцінку.
    Фіолетовий і синій кольори видно лише в окремих видів гало і це має бути відзначено в шкалі оцінок.

    ВідповістиВидалити