неділю, 15 березня 2009 р.

Гало в Києві - 2009.03.12

Перше гало цього дня з"явилося вночі навколо місяця о 1.25 і тривало недовго.

Зі сходом сонця біля нього теж виникло гало і трималось весь день, зрідка ховаючись за хмарами. Спочатку виникли паргелії з бічними сегментами малого гало.
Потім паргелії практично зникли, зате мале гало ставало все яскравішим. Виникла зенитна дуга.
На двох нижніх фото зліва і вгорі біля кола малого гало видно слабкий сегмент якоїсь дуги. Швидше за все - це дивно забарвлена хмара чи артефакт (знімок зроблено камерофоном). Але тим не менше ця дуга надто вже схожа на гало (точніше - на гало, що виникають в кубічних кристаликах і на території України ніби не зафіксовані)


Після обробки в Фотошопі на одній із фотографій проявився паргелічний круг. При цьому паргелії були дуже слабкі. Мабуть, цей круг виник у горизонтальних кристаликах-стовпчиках, у яких виникає описане гало і дотичні дуги.


Потім мале гало ставало все яскравішим (до 3,5 балів). Виникла слабка верхня дотична дуга. В такому вигляді гало трималося майже до вечора.



В другій половині дня на деякий час знову виникла зенитна дуга але дуже слабка. А ближче до заходу залишилась центральна частина дотичної дуги.

Вночі о 23.25-30 навколо місяця знову виникло гало але воно швидко зникло

Тож, цього дня було зафіксовано аж 5 видів гало. Зранку, коли на мить виник паргелічний круг, одночасно було 4 види гало але назвати його складним у той момент навряд чи можна із-за низької яскравості окремих елементів

Немає коментарів:

Дописати коментар