неділю, 12 вересня 2010 р.

Гало та інші оптичні явища на сторінках "Науки и Жизни"

"Наука и Жизнь" - найвідоміший російськомовний науково-популярний журнал. Серед найрізноманітніших тем на його сторінках іноді зустрічаються цікаві статті та замітки, присвячені оптичним явищам, ілюзіям тощо.
З дозволу шановної редакції журналу публікую кілька вижимок з публікацій по цьому напряму.
НиЖ, 2009-4, с. 105.
Читач надіслав фотографію зенитної дуги і запитує про природу цієї "веселки". Там же коротка характеристика явищ гало (Транковский С. Радуга вверх ногами - это гало). НиЖ, 2006-10, с. 18. ("Горизонтальная радуга")
В цьому номері знаходимо передрук з іноземної преси вдалої фотографії горизонтної дуги, виниклою в небі над штатом Айдахо (США).
Талалай П. Вокруг древнего озера // НиЖ, 2005-2, с.20-...
Стаття присвячена одному з антарктичних озер. На титульній ілюстрації до статті - антарктичний пейзаж із підписом "Такие солнечные лучи можно увидеть только в Антарктиде". Сонце на фото дійсно промениться довгими світловими снопами але ніде в текстовій частині я не знайшов ніяких коментарів щодо цього.
НиЖ, 2005-10, с. 82. Невелика замітка про Брокенський привид Д. Ракова ілюстрована цікавою фотографією С. Транковського, на якій зображено ореол навколо голови тіні спостерігача на щиті, вкритому дорожньою фарбою. Автор зауважує, що із-за жовтого кольору лампи, яка спроектувала тінь, біля ореолу відсутнє кольорове кільце.
Подібне явище але значно менш виражене спостерігав і я на шосе Київ-Одеса одразу після побілки дорожньою фарбою обмежувального бордюру. Поверхня дороги від бордюру була густо вкрита засохлими краплинами фарби і під час швидкого руху навколо власної тіні утворювалось кольорове, хоч і слабке кільце. Сонце ж у цей час було на висоті пнад 50*.

НиЖ, 2009 - 1, с. 31-32. Ще одна коротка замітка присвячена роботі португальського астронома, котрий синтезував збірне зображення Місяця у кольорі.

2 коментарі:

  1. "Такие солнечные лучи можно увидеть только в Антарктиде..."
    Журналістський прикол. Звичайні промені від об'єктива при закритій діафрагмі

    ВідповістиВидалити
  2. Схоже...
    І об"єктив не протертий добре

    ВідповістиВидалити