суботу, 10 жовтня 2009 р.

Замітки про гало в Юанеті

Вирішив узагальнити матеріал про гало та наколо нього, який можна зустріти в Юанеті.
Більша частина матеріалів - це фотоспостереження гало у різних регіонах України та інших країнах:
Неодноразово фотографії гало публікувалися в Астроклубі. На сторінках астроклубу є повідомлення про яскраве гало 22 в Луганську та Одесі (7.06.04) з фотографіями та обговоренням явища. На іншій сторінці сайту є ще одне фото гало 22 з дотичною дугою без конкретного приведення місця і часу. Ще одна тема - паргелії в Києві. На сторінці є красива фотографія паргелія за 06.01.20 (8.30), а також фото подвійного сонця цього ж дня і кілька фото паргелія, зроблені 6.01.23 (8.00). Постійно поповнюється новими фотографіями рубрика "Атмосферні явища".
На сайті dneproplanet.dp.ua викладені кілька фотографій місячного гало 22, зроблені О. Прокофьєвим 05.01.22 після 23.00.
На сайті Ракурс опублікована галерея згаданого вище гало в Луганську за 7.06.04.
В статті "Містичне місто Ч" О. Слєпиніна на сайті Антена йдеться про православний світ Чорнобиля та згадується, що учасники хресного ходу 6.08.02 бачили в небі над містом гало.
На сайті "Севастопольской газеты" є публікація, присвячена гало, що спостерігалось в місті 4.05.16. (гало 22 та дотична дуга 22). Велика підбірка фотографій явища тут.
Місячне гало над Обуховим у ніч з 7.05.2 на 3 спостерігав Ю. Апостол. Окрема тема Grizun's Forum присвячена місячному гало 6.01.12, що також спостерігалося в Обухові Київської області та його обговоренню.
Місячне гало 22 спостерігали 8.10.12 в Константинівці Донецької області та в Харкові.
6.05.16 над дзвіницями лаври люди спостерігали гало. Причому, стверджується, що третій рік підряд в цей же день. Священники коментують це як чудо боже та ознака прихильності Бога до Лаври.
8.08.01 гало 22 спостерігали в Маріуполі.
На сайті i.ua автори часто викладають власні фотографії гало. Серед них: гало над засніженим Кримом та морем в (02.2008); сонячний стовп над Києвом 8.10.23; гало 22 з дотичною дугою над Донецьком 9.04.16;

Фотографію гало без коментарів можна переглянути тут: 1 (гало 22, дотична дуга та паргелії, один з довгим хвостом). Красиве гало 22, сфотографоване в Антарктиді можна переглянути тут.
В "Газете по-киевски" за 7.06.18 опублікована інформація про подвійну веселку навколо сонця, яку спостерігали в вихідні жителі Далекого Сходу Росії. Причому, опублікована фотографія справжньої подвійної веселки, а пояснюється утворення гало.
На Астрогоризонті є цікава замітка Д. Федотова про спостереження повного сонячного затемнення 6.03.29 в Турції. За словами автора, за 5 хв. до настання повної фази затемнення навколо сонця виникло розірване гало 22.

На сайті МНС є стаття, присвячена огляду сейсмічних руйнувань на Поліссі в минулому та співпадіння землетрусів з іншими природними явищами, в т. ч. атмосферно-оптичними: полярні сяйва, гало (3-й абзац тексту).
На багатьох сайтах, в т. ч. українських, можна зустріти підбірки різноманітних явищ, серед яких і різновиди гало. Одна з таких підбірок зустрічається на різних сайтах, зокрема, 1, 2. Тут у розділі найефективніших ілюзій, викладена фотографія яскравого гало невідомого походження під назвою "ефект потрійного сходу". Інша підбірка оптичних явищ опублікована на Megalife та Imho.net.

Трішки містики. На сайті Київського центру езотерики є згадка про містичний вплив гало серед інших природних феноменів (К. Птолемей. Трактат... Розділ 9). Згадки про гало можна знайти і на інших ресурсах.
В Словничку можна почитати що символізують різні види гало та німбів навколо святих.

З 1990 р. на ринку працює фірма Гало, що займається розробкою товарних знаків. На логотипі фірми схематично зображено гало у вигляді кола 22, паргеліїв та вертикальних паргеліїв, які колись в дитинстві побачив автор знаку.

При наборі "Гало" для пошукові системи часто видають прізвище Halo чи тому подібне. І, виявляється, прізвище Гало присутнє навіть у Східній Європі.
Завжди у списку посилань після набору "гало" з’являються посилання про гала-концерти та ім’я Галя.
Нарешті, у Юанеті є наступна інформація про одного з українських політиків: "... в шкільні роки ............ був нагороджений з боку однолітків прізвиськом "Гало"" :)

Немає коментарів:

Дописати коментар