четвер, 27 серпня 2009 р.

Складне і рідкісне гало в Україні - 9.08.27

Спочатку гало з"явилося в Олександрії. Протягом дня Яна Полянко надіслала кілька фотографій явища.
В 11.30 спостерігалось гало 22 середньої яскравості (2,5). В наступні години воно поступово доповнилось більш яскравою дотичною дугою. Фото - 15.00.
В 17.15 виникла зенитна дуга (2-3)
Цікава фотографія зроблена в 17.30. На фото яскравий правий паргелій та слабке гало 22. І достатньо чітко видніється дуга Ловіца. Очевидно, найяскравіша в цьому році!!!
Шкода, що фото недостатньо чітке але наявність нижньої дуги очевидна - вона опускається від голови паргелія з нахилом вліво. Також, вгадується і верхня дуга. За паргелієм тягнеться хвіст але паргелічний круг не спостерігається.
А в 18.40 появився лівий паргелій.

В Києві гало виникло близько 13 год. До цього його вкривали високо-купчасті і перисто-купчасті хмари, несприятливі для виникнення гало. Після 13 год. винок слабкий круг 22, що ледь вгадувався між купчастими хмарами.

А після 15 год небо тимчасово звільнилося від важких хмар і почались уже цікавіші форми гало.

15.17. Гало 22 (1-1,5), Описане гало у вигляді дотичної дуги (2-3), паргелії (2), паргелічний круг (1). Під час фотографування останнього я не помітив - а вже після обробки він добре проступив на фото. Висота сонця при цьому складала близько 45*.

Біля лівого паргелія після обробки виникла червона слабка дуга, схожа на нижню дугу Ловіца. Цілком можливо! На київських фото сьогодні я шукав цю дугу і впізнати її достовірно можна лише на цій фотографії.
15.20. Гало поступово ставало яскравішим. Візуально став помітний і паргелічний круг (1), причому, він був лише справа від сонця.
Після 15.30 над дотичною дугою (2,5-3) виникла дуга Паррі (2), що губилась на фоні дотичної дуги.
Після цього кілька хвилин можна було спостерігати: описане гало з гало 22, паргелії, прагелічний круг практично на все небо (при висоті сонця до 45*), дугу Паррі.
І саме найцікавіше! На 5-10 хв виник лівий 120 паргелій на пергелічному крузі і досяг яскравості в 2 бали.
Вперше цей вид гало мені вдалося сфотографувати 2003.03.03 (тут) причому він тоді був досить яскравий (2) але я його побачив уже після того, як Володимир підказав про його наявність.
В антелічному секторі неба крім паргелічного круга нічогно не спостерігалось.На найближчу частину доби всі інші справи було залишено на користь склеювання зроблених знімків. Взагалі, ставлю собі 3 за знімки, оскільки при фотографуванні дуже спішив і на них сегменти неба мало перекривались, тому фотошоп не міг склеїти їх автоматично. Довелось посидіти і склеїти їх вручну.
Ось панорама явища в 15.20.
А наступні - в 15.30 - 15.35. Добре помітно, що паргелічний круг став більш помітним з лівого боку, тут же виник і 120 паргелій.
А нижче - майже кругова панорама - саме тієї частини неба, де був паргелічний круг. Всього в цей час можна було спостерігати 6 форм гало.
Потім небо закрили важкі хмари. Проте з 17 до 18 год. знову виникло гало - спочатку зенитна дуга (до 2,5)
... а потім гало 22 і паргелії. Вгадується і дотична дуга у вигляді більш яскравішого сегмента на гало 22
На одній із фото з"явилась ніби дотична дуга великого гало. Але це дуже спірно
Цікава фотографія
В один момент ширина зенитної дуги досягла майже чверті окружності.
Просто красиве фото. Насправді по центру знімка є правий прагелій, видний після обробки.
Тож, сьогодні небо було красиве і рідкісне. Можна сказати, що в Олнександрії були значно кращі умови спостереження, ніж в Києві. а отже - ще складніше гало. Однак, на фото попали 5 форм гало.
В Києві всього зафіксовано 7 форм і ще + (спірно) дуга Ловіца.
А під ранок почалась гроза і пішов слабкий дощ.

2 коментарі:

  1. ух ты!
    здорово.
    отличное наблюдение.
    Жалко, если у нас тоже было что-то такое, а я его прозевал

    ВідповістиВидалити
  2. Может есть резон придумать какую нибудь систему оповещений в случае если кто-то наблюдает что-нибудь редкое

    ВідповістиВидалити