понеділок, 4 травня 2009 р.

Про шкідливість фотографування сонця

Під час фотографування явищ гало в об"єктив постійно попадає сонце. Наскільки це шкідливо для фотоапарату і його матриці? Які взагалі прийоми фотографування гало? Хороше узагальнення прийомів фотографування гало викладено на http://mozg.by/content/kak-fotografirovat-galo Володимиром Галінським з Мінська.
Крім того, я натрапив на форум користувачів лінійки Olympus Ультразум. Одна з тем форуму - А есть-ли РЕАЛЬНО вред от наведения фотоаппарата на солнце ? А також - Сьемка заката. В цілому запитань по цій темі поставлено більше, ніж висвітлено відповідей. Але загальний висновок з першої теми: краще не допускати попадання сонця в об"єктив коли воно не над самим горизонтом. Дописувачі другої теми більш сміливіші.
Добавлю і зі свого досвіду. Практично кожен раз, коли я фотографую гало, то спрямовую об"єктив на сонце, навіть коли закриваю його підручними засобами - промені все-одно попадають у об"єктив. Мінімальна ф. відстань у мого Ol. PS560UZ - 27 мм. Нормальна ф. відстань, відповідна природному сприйняттю людського ока - 50-55 мм. Тобто, об"єктив удвічі зменшує лінійні розміри об"єктів і в 4 рази площу картинки, а знею і силу променів, які попадають на матрицю, порівняно з - прямими. Частина з них розсіюється і в самій оптиці. Тобто, справи не такі вже безнадійні і заради красивої фотографії іноді можна не закривати сонце.
Тут же є цікавий діалог. Не можу втриматись, щоб не процитувати. Слов"янський підхід на висоті! Хто зрозуміє - оцінить :)

Гость:
- Опасно ли снимать полную луну на макс. выдержке (15с) ?
Al:
- Разумеется опасно: при полной луне чаще обостряются приступы "лунатизма", возможны появления оборотней и вампиров, да и просто риск подхватить насморк/простуду ночью больше, чем днём. Длительные выдержки усугубляют ситуацию, ведь Вам придётся больше времени проводить на одном месте, следовательно, Вы облегчаете задачу вышеперечисленным напастям...

І ще:)

EVM:
Закаты и восходы снимают миллионы как на матрицу, так и на плёнку. Пожаловался только один - уронил аппарат со скалы в море от избытка чувств.
:)

2 коментарі:

  1. дучше использовать вот эту ссылку http://ice-halo.net/how-to-photo

    на мозге то же самое, только более ранняя версия. я постепенно что-то меняю, а в старых статьях на других сайтах не обновляю.

    ВідповістиВидалити