неділю, 26 квітня 2009 р.

Складні гало, зафіксовані в Україні та Молдові

Переглядаючи вітчизняну літературу по гало, натрапив на описи складних гало, що спостерігалися минулого століття. В.А. Мезенцев у першій книзі своєї серії "Енциклопедія чудес" описує складне гало, що спостерігалося в м. Кременчуку 1956 р. (т. 1, с. 66). На основі опису я спробував зробити схему гало. Щоправда, не зовсім зрозуміло, що автор мав на увазі під фразою "У верхній частині ... кола, прилягаючи до нього, з"явилися дві райдужні дуги - ті самі, що їх вважали колись за криві вогненні мечі". Ці загадкові дуги я визначив як дотична дуга та дуга Паррі - типове явище. Однак, можу і помилятися.
Таким чином, явище у Кременчуку нараховує 6 зафіксованих видів гало.


В книзі А.Н. Рощина "Сам себе синоптик" описано спостереження молдовських метеорологів, датоване лютим 1964 р. Згідно опису я підготував схему цього явища. Воно нараховує 8 видів гало і, можливо, спостерігалися інші форми, менш помітні. Зазначу, що я можу помилятися щодо фрази "два (радужных круга опоясывали) - ложные (солнца)". Ці круги і прийняв за описане гало, яке цілком відповідає опису, надрукованому в популярній літературі. Публікую схему цього гало, оскільки Бессарабія географічно рідниться з територією України і дане явище, очевидно, в той час можна було спостерігати і на Східному Поділлі.

В інтернеті ще є посилання на складне гало навколо місяця, котре спостерігали в Полтаві 28 листопада 1947 р (http://meteoweb.ru/cl005.php) але воно не відноситься до дійсно цікавих спостережень.
В майбутньому на основі моїх спостережень та замальовок за минулі роки спробую опублікувати цікаві складні гало.

Немає коментарів:

Дописати коментар