суботу, 13 березня 2010 р.

Складне гало в Києві - 03.09

9.44.
Зенитна дуга в падаючому снігу. На фото помітні окремі сніжинки, але кольорових заломлених у них променів ніби не має - тобто, гало формується набагато вище від приземного шару повітря. 12.50.
На недовгий час виникла цікава комбінація гало: гало 22, сегменти дотичного гало, паргелії, сегмент паргелічного круга, дуга Ловіца.
Видно, що дотичне гало ледь виражене (щоправда, дещо пізніше воно буде помітнішим). Біля лівого паргелія після обробки стає помітною слабка дуга Ловіца (нижня?). Але без обробки (попередня фотографія) її теж можна промітити.Гало на відстані 46* ніби не залишилось
Власне паргелічний круг - на знімку помістилася більша частина того, що можна було побачити. Яскравість круга - 1,5.
Без обробки. Висота сонця, до речі - 25 - 30*.
Одна із фотографій лівого паргелія зблизька. Можна помітити деяке видовження плями по вертикалі - ознака дуги Ловіца. Але на попередніх фотографіях загального вигляду гало ця дуга краще розвинута.
Панорама гало.
Склеювати фото неба в панорами не саме цікаве явище. Через спотворення крайніх елементів на знімку ручне склеювання призводить до невідповідності різних ділянок сусідніх фото. Фотошоп же далеко не завжди може автоматично розпізнати ділянки неба, щоб вірно їх склеїти. В професійному журналі Діджітал Фото була порада щодо панорамної зйомки: перекриття знімків має бути не менше 50%!!! Тоді спотворення крайніх областей на сусідніх знімках можна звести до мінімуму.
На сайті Володимира є публікація про складне гало в Харкові цього ж дня близько 16.00 (гало 22, гало 46, паргелії, паргелічний круг, зенитна дуга, дотичні верхні дуги 22 та 46), а також повідомлення про гало в Полтаві (з 13 до 16 год) але без зазначення його різновидностей.
Для України одночасне засвідчене спостереження гало 46, дотичної дуги 46 та зенитної дуги є першим!

Немає коментарів:

Дописати коментар